Korunma ihtiyacı olan çocuk: Bedensel, zihinsel, ahlaki, sosyal ve duygusal gelişimi ile kişisel güvenliği tehlikede olan, ihmal veya istismar edilen ya da suç mağduru çocuğu ifade eder. (Çocuk Koruma Kanunu)
Adlî ve idarî merciler, kolluk görevlileri, sağlık ve eğitim kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, korunma ihtiyacı olan çocuğu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine bildirmekle yükümlüdürler. (Çocuk Koruma Kanunu)
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından çocuk işçiliğinin önlenmesi temel hedefiyle ilgili kamu kurum ve kuruluşları, sosyal taraflar ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla hazırlanmış olan Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı (2017-2023) yürürlüğe girmiştir. Çocukların korunması ve her türlü istismara maruz kalmalarının önlenmesi için; dilendirilen, dilencilik amacıyla mendil satıcılığı, tartıcılık vb. işlerde çalıştırılan ayrıca çocukların çalıştırılamayacağı eğlence, oyun, içki ve benzeri amaçlı umuma açık yerlerde çalıştırılmaları durumunda 155 Polis İmdat Hattına gerekli ihbarlar yapılabilmektedir. Ayrıca çocukların çalıştırılamayacağı tarım işçiliği dahil diğer tüm işlerle ilgili ihbarlar 170 nolu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İletişim Merkezine bildirilebilmektedir.